Overstap naar een huurhuis - Wat zijn de gevolgen?

Het kan voordelig zijn om je huis te verkopen en te kiezen voor een huurhuis. Wat doe je met de overwaarde?

Om verschillende redenen kun je kiezen voor het huren in plaats van het kopen van een huis. Wat zijn hiervan de (fiscale) gevolgen?

Overstap naar een huurhuis - Wat zijn de gevolgen?

Ga je je huis verkopen en overstappen naar een huurhuis? Door het kiezen van een huurhuis kun je de overwaarde uit de verkochte woning anders benutten. Je kunt er bijvoorbeeld de AOW mee aanvullen. Ook als je voor je werk flexibel moet blijven is een huurhuis een betere optie. Wat gebeurt er na de overdracht van het huis bij de notaris?

De notaris maakt de overwaarde aan je over

Bij de notaris wordt het huis overgedragen aan de kopers van het huis. Met de verkoopopbrengst wordt eerst de hypotheek op het huis afbetaald. Vervolgens worden de kosten verrekend en krijg je de rest van het bedrag overgemaakt door de notaris. Omdat je geen nieuwe woning koopt, krijg je de overwaarde beschikbaar om anders te besteden. In principe is de overwaarde belastingvrij, maar het bedrag verhoogt natuurlijk wel je vermogen. Jaarlijks kan de fiscus over het vermogen een belastingheffing in rekening brengen.

Hoe wordt je vermogen belast?

Iedere belastingplichtige heeft een vrijstelling van €57.684,-. Over het meerdere betaal je een zogenaamde vermogensrendementsheffing. Onder deze heffing valt spaargeld, maar bijvoorbeeld ook een tweede huis (vakantiehuis), een belegd vermogen en een dure kunstverzameling. De totale heffing is afhankelijk van een aantal factoren. Op de website van de Belastingdienst lees je er meer over.

Je betaalt de heffing jaarlijks

De hoogte van je vermogen op 1 januari is bepalend. Voor de heffing over 2024 is dus alleen maar van belang wat de hoogte van jouw vermogen was op 1 januari 2024. Verkoop je je huis in het najaar van 2024? Dan betaal je pas over belastingjaar 2025 belasting over je vermogen, inclusief de uitgekeerde overwaarde.

Zit er nog vermogen in de aan de hypotheek gekoppelde levensverzekering?

In het verleden waren vooral hypotheken waarin niet maandelijks werd afgelost populair. Voor het aflossen werd er bijvoorbeeld een levensverzekering gekoppeld aan de hypotheek. Hierin werd een gedeeltelijke of een volledige aflossing van de schuld opgebouwd. Na de verkoop van de eigen woning wordt de hypotheekschuld afbetaald met de verkoopopbrengst. Daarna vervalt de hypotheekschuld en heb je dus de waarde in de polis over. Wat je hiermee kunt doen, hangt af van de polisvoorwaarden. Speelt dit bij jou ook? Neem dan contact op om naar de voorwaarden te informeren.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 14-03-2025. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.


Maak een complete hypotheekbegroting
meer informatie
Hypotheekrente al vanaf: (Bekijk hier alle rentes)
meer informatie
Wat gaat de hypotheekrente doen? Stijgen of dalen?
meer informatie